Onze visie

Shan is chinees voor berg en verwijst naar een houding in de Tai Chi vorm: Omarm de tijger en keer terug naar de berg. De tijger symboliseert dynamiek, de berg stabiliteit. 

Tai Chi wordt een interne krijgskunst genoemd. Je gaat aan de slag met jezelf vanuit een gevoel van mededogen. Je ontdekt vanuit je 'core' bewegen en met externe invloeden omgaan zonder intern verstoord of star te worden.  

Omdat Tai Chi focus en ontspanning vereist om uit te voeren wordt het ook gezien als meditatie in beweging. Fysiek en mentaal geef je jezelf je een reset. Je wordt gezonder, energieker, gevoeliger en evenwichtiger. Een bezigheid waar iedereen baat bij heeft en die door iedereen beoefend kan worden.

Los van al dat moois gaat er een wereld voor je open.

Docent

Robert Baumann

Mijn weg

Ooit begon ik met beoefening van vechtsport om mijn mannetje te kunnen staan. Gaandeweg ben ik me voor het psychologische aspect van martial arts gaan interesseren. In het licht filosofische Aikido leerde ik volgens eenvoudige natuurlijke principes bewegen, gecombineerd met een liefdevolle houding. Die zachte en intelligente benadering bracht me dicht bij de ander en dichter bij mezelf. Het leek alsof ik wakker werd. In Tai Chi zijn die principes het vertrekpunt. Het gaat minder om wat je doet, wel hoe. Ik integreer Tai Chi in het leven of het leven in Tai Chi. Ik dacht een eenzame weg te hebben gekozen, het tegendeel is waar... Tai Chi'ers begroeten elkaar als familie, overal op de wereld.

Mijn lesstijl

Ik ben speels, zachtaardig en analytisch en zoek manieren om fysieke en mentale processen bewust te maken. Samen Tai Chi beoefenen en kennis uitwisselen is geweldig, elke invalshoek is waardevol.

Mijn ervaring

Sinds 2004 oefen ik (bijna) dagelijks Tai Chi, aangevuld met Qigong en meditatie. Voor die tijd heb ik me in Aikido, Aiki-budo en diverse boksstijlen bekwaamd. 

Invaldocent

Fan Jansen

Mijn weg

Samen met Robert heb ik in 2020 Shan Tai Chi opgericht. Door omstandigheden ben ik naar de achtergrond getreden en vervul ik waar mogelijk een ondersteunende rol. Mijn ontwikkeling in Tai Chi en op persoonlijk vlak gaat door. Mijn interesse ligt vooral in in het leggen van verbanden tussen de beoefening van krijgskunst en de omgang met problemen in het dagelijks leven

Mijn lesstijl

Wat mij typeert is mijn technische en geduldige manier van bewegen, mijn relativerende humor en mijn visie dat alles elkaar beïnvloedt en dat het lichaam de ingang is tot de geest. Ik ben ervan overtuigd dat je met de juiste benadering van Tai Chi spanningen die opgeslagen zijn in het lichaam kunt verminderen en dat Tai Chi meditatieve en therapeutische werking heeft.

Mijn ervaring

Ik heb een zwarte band Hapkido en daar les in gegeven. Daarnaast heb ik Zen Meditatie en Sunmudo gestudeerd. Met het bestuderen van verschillende stijlen in krijgskunst en meditatie, richt ik mij vooral op de overeenkomsten in plaats van de verschillen. Dit stelt mij in staat deze kennis te combineren.

Cheng Man Ch'ing 

Cheng Man Ch'ing is in het Westen bekend om zijn Tai Chi Chuan. Hieronder volgen enkele kenmerken van zijn 'korte vorm in Yang-stijl'.

Het elimineert de meeste herhalingen van bepaalde bewegingen van de lange Yang-vorm  en duurt ongeveer tien minuten om te oefenen in plaats van de twintig tot dertig minuten van de lange Yang-vorm.

De hand en pols worden open gehouden, maar toch ontspannen, in wat Cheng de 'Fair Lady's Hand' -formatie noemde (in tegenstelling tot de rechtere 'Chinese tegel' -formatie van de Yang-stijl).

De vormhoudingen zijn niet zo uitgebreid als de vorm van Yang Chengfu

Cheng-houdingen worden uitgevoerd in 'middenframe' -stijl, die de beweging van de voeten verandert ten opzichte van de Yang-versie.

Cheng's concept van 'zwaaien en terugkeren', waarbij het momentum van de ene beweging de volgende initieert.

Door deze veranderingen kon Cheng in kortere tijd een groter aantal studenten lesgeven. Zijn verkorte vorm werd buitengewoon populair in Taiwan en Maleisië, en hij was een van de eerste Chinese meesters die in de Verenigde Staten Tai Chi Chuan in het openbaar onderwees. Zijn studenten zijn zijn vorm over de hele wereld blijven verspreiden.